Systémy modrozelené infrastruktury v praxi

Rubrika
SEMINÁŘ
Datum akce:
23. 01. 2024
Délka akce:
10:00-12:50
Čas konání akce:
10:00
Místo konání:
Otevřená zahrada
Pořadatel:
Svaz zakládání a údržby zeleně
Webové stránky akce:
https://docs.google.com/
Facebook:
https://www.facebook.com/

Jaké přírodě blízké systémy pro výsadbu stromů a hospodaření s dešťovou vodou jsou dnes k dispozici?
Jak je správně aplikovat v městském prostředí, aby nám a našim městům poskytly maximální pozitivní efekt, byly cost-efektivní a zároveň zohlednily potřeby stromů, nároky na HDV a vyšly vstříc normám pro dopravní zatížení?

Martin Vysoký vás uvede do této živé problematiky formou krátkého průřezu více jak 20ti-leté praxe aplikace těchto systémů ve Švédsku, v zemi, kde se tento přístup stal již běžnou součástí stavebního průmyslu a jehož modely se staly fenomény nejen ve Švédsku, ale i v celosvětovém měřítku.

Seminář Vás důvěrněji seznámí se třemi modely, jež slouží jako vzory pro úspěšnou aplikaci systémů MZI při rekonstrukcích a stavbě ulic a jiných veřejných prostranství.
Porozumíte, jaké konstrukce lze uplatnit a jak pracovat s hrubým drceným kamenivem, biouhlem a kompostem při aplikaci strukturálních substrátů a otevřených podkladních vrstev mezi konvenčním souvrstvím dopravních staveb.
Zjistíte, na co je třeba myslet při tvorbě a dimenzování těchto systémů, jejich údržbě a provozu.
Na již zdokumentovaných, hotových realizacích uvidíte, co se v průběhu jejich stavby a jejich provozu povedlo, ale i nepovedlo a lze dnes řešit lépe, přímo od zdroje a v českém jazyce.
V průběhu semináře bude prostor na diskusi a dotazy.

MSc. Martin Vysoký je krajinářský architekt s mezinárodním profilem a více jak desetiletou specializací na modrozelenou infrastrukturu (MZI). Své první profesní modrozelené zkušenosti získal působením v dánské konzultační společnosti Ramböll v Kodani, kde v mezinárodním týmu odborníků na klimatickou adaptaci měst se zabýval tématem plánování MZI v rámci tvorby klimaticko-adaptačních strategii, tzv. Cloudburst plánů. Poté se začal věnovat projekční činnosti v multidisciplinárním týmu architektů a inženýrů ve švédské konzultační společnosti Edge v Malmö, kde pronikl do tvorby systémů MZI a stal se součástí pracovní skupiny „Klimatsäkrad stad“ (Klimaticky odolné město), jenž se věnuje průběžné inovaci a výzkumu systémů MZI na území Švédska. V posledních letech své působení rozšířil i na své rodné území Česka, kde se věnuje volné konzultační činnosti v rámci tématu modrozelené infrastruktury.

Časový harmonogram semináře:

9.30-10.00 prezence
10.00-10.50 přednáškový blok I
11.00-11.50 přednáškový blok II
12.00-12.50 přednáškový blok III, volná diskuse

Registrace: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeSNYrTIqP5Vv…/viewform

Těšíme se na Vás! 😉

150 150 Systémy modrozelené infrastruktury v praxi 2024-01-18