MĚSTSKOU KRAJINOU ZEVNITŘ – Den architektury

Rubrika
VYCHÁZKA
Datum akce:
30. 09. 2023
Čas konání akce:
16:00
Místo konání:
Tyršův sad (u kříže) 602 00 Brno-střed
Pořadatel:
Den architektury
Webové stránky akce:
https://www.denarchitektury.cz/

Experimentálně laděná procházka se zaměřením na význam a roli zelené infrastruktury v současném městě s krajinářskou architektkou Barbarou Ševčíkovou. Představíme si její prvky a na příkladech vysvětlíme principy, především si ale účastníci procházky zkusí sami odhalit, co vše tyto prvky do města přináší a proč je pro nás tato infrastruktura tak důležitá.

Procházku zahájíme v Tyršově sadu, městském parku, který byl upraven podle návrhu profesora Ivara Otruby, podobně jako park Lužánky, který bude naším dalším zastavením. Dále se vydáme po třídě kpt. Jaroše přes park Koliště (Sady osvobození) a skončíme na Moravském náměstí. Možná všechna uvedená místa často navštěvujete, využíváte, procházíte jimi. Viděli jste je ale někdy „zevnitř“? Abychom se o to pokusili, využijeme prvky zážitkové pedagogiky. S pomocí šátku vyřadíme zrak, zbystříme tím smysly ostatní a vyzkoušíme, jaké vjemy městské prostory nabízí v komplexní škále. Dovolíme si zpomalit. Na vybraném místě se vrátíme do světa vnímaného primárně vizuálně. Jaké poznání individuální prožitek přinesl, co vnímáme všichni stejně? V závěru se pokusíme společně zformulovat, jaké bychom si přáli město budoucnosti.
Účastníci procházky budou mít příležitost prozkoumat prostory jiným, nezvyklým způsobem. Zjistí, jaký význam má pro město systém zelené infrastruktury, prověří, jak je funkční, jaká má omezení, co vše nabízí. Formou fyzického zážitku budou přímo konfrontováni s realitou prostorů – proč některými částmi města raději proběhneme, kde je nám dobře a proč?

Procházku vede krajinářská architektka Barbara Ševčíková. Přednáší na Ústavu zahradní a krajinářské architektury Mendelovy univerzity v Brně, zabývá se problematickou současné městské krajiny, historií zahradního umění, inovacemi v oblasti krajinářské architektury a její popularizací.

Věk 15 +, s sebou šátek k zakrytí očí.

Omezená kapacita pro 30 osob, rezervace na GoOut.

so 30. 9. | 16:00 | Tyršův sad (u kříže) 602 00 Brno-střed

150 150 MĚSTSKOU KRAJINOU ZEVNITŘ – Den architektury 2023-09-26