Tomáš Roček: Nejisté kartografie

Rubrika
VERNISÁŽ
Datum akce:
13. 07. 2023
Čas konání akce:
19:00
Místo konání:
Metro =C= Vltavská
Pořadatel:
Umění pro město, phonon
Facebook:
https://www.facebook.com/

Srdečně vás zveme na vernisáž výstavy Tomáš Roček: Nejisté kartografie, která se bude konat 13. července od 19 hod. v prostoru kolem stanice metra C Vltavská.

Mapa se chodci otevírá jako páteční skála. Když ji rozloží na mech obepínající kámen ve tvaru stolu, není si jistý, kde je jih a kde sever. Pozorně mapu zkoumá a v krajině hledá podobnosti. Zlomenou větev zakreslou pískem nebo stopy zvířete vedoucí k napajedlu. Mapa na něho také kouká. Prohlíží si jeho severní stranu obrostlou lišejníky a křehké prsty podobné chrostíkům nebo vrankám. Chodec si náhle není jistý tím, kde začíná a kde končí. Vidí dvěma páry očí, které na sebe ospale mrkají.

Výstava Nejisté kartografie zkoumá prostor, který vzniká při interakci se světem. Jemné pletivo smyslového naráží na věci, které obaluje tenkou vrstvou významů a symbolů. Prochází jimi jako voda pemzou a zanechává je v novém kontextu. Tento prostor mezi subjekty a věcmi má vlastní tloušťku a šířku, povrch a nitro. Po vydatné snídani nebo vytrvalém cvičení je ho možné rozevřít jako mapu, která zobrazuje svět ve vztahu k vidění, poslouchání, cítění. Mapa ale ožívá až v přítomnosti těch, kdo v ní čtou. Mapy jsou prezentovány jako velkoformátové tisky instalačně komunikující s prostorem Vltavské, ze kterého vychází a který se snaží zachytit v kontextu jeho historie, okolí a charakteru.

Vizuální část výstavy se rozrůstá v site-specific zvukovou intervenci 𝐂𝐎𝐍𝐂𝐑𝐄𝐓𝐄 𝐉𝐎𝐈𝐍𝐓𝐒, jejíž autory jsou Jan Burian, Polina Khatsenka a Jan Krombholz.

𝐂𝐎𝐍𝐂𝐑𝐄𝐓𝐄 𝐉𝐎𝐈𝐍𝐓𝐒
𝘕𝘢𝘣𝘦𝘵𝘰𝘯 𝘵𝘰 𝘰𝘩𝘶𝘭𝘪́𝘮𝘦

performativni site-specific audio intervence

Ve své zvukové performanci členové uskupení phonon~ bezprostředně reagují na dílo Tomáše Ročka a mapují jeho vztah k lokalitě stanice Vltavská. V této členité a rozmanité části veřejného prostoru Prahy se potkávají všechny možné druhy tepu: veřejná doprava, dálnice, lidské hlasy a městská divočina. Hráči se citlivě napojují na prostor a rozeznívají jej. Kromě zvukového pole, které aktivně vstupuje do okolního prostředí a dotváří ho, je toto znění i neverbální komunikací mezi tvůrci, objektem a zvukem.

—————–
Nejisté kartografie
13. 7. – 30. 9. 2023
Galerie Vltavská 2023
Autor: Tomáš Roček
Zvuková performance: Jan Burian, Polina Khatsenko a Jan Krombholz

150 150 Tomáš Roček: Nejisté kartografie 2023-07-12