Maike van Stiphout + Fred Booy, DS landschapsarchitecten /NL

Rubrika
PŘEDNÁŠKA
Datum akce:
07. 03. 2024
Čas konání akce:
19:30
Místo konání:
Kino Světozor – Vodičkova 791, 110 00 Nové Město
Pořadatel:
Kruh
Webové stránky akce:

Přednáškový večer s názvem Pohledem zvířat aneb kdo je našim zákazníkem? z cyklu Kra/jiná bude patřit dvojici architektů krajinářského studia z Nizozemska, DS Landscape Architects, která se věnuje biodiverzitě a práci s vodou v krajině. Ve společném dialogu se představí zakladatelka kanceláře Maike van Stiphout a Fred Booy. Ve svých projektech zohledňují nejen potřeby lidí, ale i zvířat a rostlin. Jejich návrhy tak podporují rozmanitost druhů a na přednášce představí inkluzivní nástroje pro navrhování na příkladech realizací v Rotterdamu, Haagu a  Amsterdamu.

Zakladatelka kanceláře Maike van Stiphout je zkušenou krajinářskou architektkou s bohatou praxí v oblasti architektury a tvorby veřejných prostorů a plánování větších celků. Návrhy této renomované kanceláře jsou založeny na ohledu k  přírodě, jsou v souladu s udržitelným rozvojem a kulturním dědictvím. Maike van Stiphout jako svou vlastní iniciativu založila společně s Matthiasem Lehnerem webovou platformu nextcity.nl, která se věnuje rozvoji a sdílení znalostí prostřednictvím výzkumu, praxe a vysokoškolské výuky. V roce 2019 byla publikována jejich první kniha, příručka pro architekty o navrhování s ohledem na přírodu „First Guide to Nature Inclusive Building“ Fred Booy se specializuje na výsadbu a klíčení celé řady druhů stromů a rostlin a na rozvoj biodiverzity ve veřejném prostoru. Kromě své praxe je také majitelem biologické školky v nizozemském městě Boskoop.

DS Landscape Architects z Nizozemska je kancelář specializující se na krajinářskou architekturu, která se zaměřuje na výzkum a navrhování veřejných prostorů a krajinných celků různých velikostí. Vytváří nové krajiny pro všechny, nejen pro lidi,  ale i pro rostliny a zvířata. Věnují se biodiverzitě, její aplikaci, nadčasovému navrhování a inovacím v oboru. Nizozemsko patří v současnosti mezi země s velkým rozvojem progresivních přístupů ke krajinářské architektuře.

150 150 Maike van Stiphout + Fred Booy, DS landschapsarchitecten /NL 2024-02-25