Fakta a mýty o koupacích jezírkách a přírodních bazénech

Rubrika
KURZ
Datum akce:
21. 06. 2023
Čas konání akce:
9:00
Místo konání:
Asociace biobazénů a jezírek ABAJ
Pořadatel:
Mevpis Vodňany
Webové stránky akce:
https://www.abaj.cz/
Facebook:
https://www.facebook.com/

Místo konání: Fakulta rybářství a ochrany vod JU, Mezinárodní enviromentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany (MEVPIS)  Na Valše, 207, 389 01 Vodňany (vjezd do objektu je na konci Říční ulice, parkoviště je přímo před budovou.

Vložné
1.100Kč +21% DPH členové ABAJ a SMZ
1.300Kč +21% DPH členové SZÚZ
1.800Kč +21% DPH ostatní

Koupací jezírka a biobazeny přináší cestu k souladu mysli, duše a těla. Vysoká architektonická hodnota, čistá voda, šetrná i k alergikům, využití 365 dní v roce, ekologicky udržitelný a energeticky úsporný provoz, jsou benefity, které stojí na kvalitních základech mnohaleté práce profesionálních firem, letech výzkumu i řadě poučení z omylů a slepých cest. Pojďme si rozklíčovat základní pojmy, fakta i mýty, kterými jsou koupací jezírka biobazény opředeny. 
Jednodenní seminář, který si klade za cíl nelehký úkol, vyvrátit zažité mýty o principech fungování a provozu koupacích jezírek a biobazénů. Jeho součástí bude i komentovaná prohlídka dvou biobazénů a modelového koupacího jezírka zrealizovaného bez použití techniky.

Kurz je určen pro podnikatele v oboru, jak členy, tak nečleny ABAJe, zahradní a krajinné projektanty, pracovníky zahradnických realizačních firem, studenty, kteří se touto problematikou zabývají nebo se zabývat plánují. Je zaměřen na všechny, kteří chtějí být v této oblasti zdokonaleni.

PROGRAM

9:00-9:30          prezence účastníků (na parkovišti MEVPIS u busu)
9:30                   odjezd na exkurzi do ČB (odstavné parkoviště v ČB, pokud někdo přijede vlastním autem až do ČB)
10:30 – 11:30    Komentovaná prohlídka dvou biobazénů, účastníci budou rozděleni do dvou skupin

 

Zahrada pod Muchovníky
Unikátní celodřevěný biobazen jednoduchých linií, vsazený do divoké rozevlátosti a romantikých záhonů. Dominující vertikálu tvoří vzrostlé muchovníky, které podtrhují celoroční proměnlivost zahrady. To vše a mnohem více nabízí rozměry nevelká, avšak možnostmi nabitá zahrada. Přírodní bazén se saunou je ukryt v zadní části menší zahrady, která v roce 2022 zvítězila v soutěži Zahrada roku. V koupací části uvidí účastníci exkurze unikátní „jedlovou vanu“, jež byla vytvořena technologií, která symbolicky navazuje na historii rybníkářství v jižních Čechách a vychází ze skutečnosti, že dřevěné prvky pod hladinou přežívají staletí. 
Zahrada s venkovskou atmosférou
Organicky tvarovaný biobazen, doplněn o vodní rostliny a levující nášlapy, voda vyvěrá z velkého kamene a okraje jsou lehce zahaleny do něžných trvalkových výsadeb. Venkovských vzhled podtrhuje architekturu domu, se kterou velmi těsně komunikuje. 
Provázet vás budou realizátoři Jana Mudrová, Václav Mudra z Atelieru A57    


11:30                   přejezd na Čevak
11:45 – 12:15    Komentovaná prohlídka modelového koupacího jezírka bez filtrační techniky  

Pokusné jezírko Čevak v extrémních podmínkách
Jezírko obdélníkového tvaru o rozměrech 7,45 x 4,75 m je příkladnou ukázkou koupacího jezírka typu I., které imituje přírodní model stojatých vod jako jsou například zatopené lomy, pískovny a štěrkovny. Břehové části tvoří tři stupně osázené vodními a podvodními rostlinami. Dřevěný rošt ve středu jezírka vytváří mezidno, které z bezpečnostních důvodů snižuje celkovou hloubku a pod nímž je sedimentační prostor. Princip udržení čisté vody spočívá v udržení nízkého obsahu živin, čehož je dosahováno především činností zooplanktonu a sedimentací. V jezírku nejsou použita žádná čerpadla ani filtrační technika, která by tento princip narušila.  
Provázet vás bude Michal Vránek, stavitel a propagátor koupacích jezírek


12:15 – 13:15    Odjez do Vodňan, MEVPIS
13:15 – 14:00    Obědová coffee pauza 
14:40 – 14:45    Komentovaná prohlídka

Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie
14:45 – 16:00   PŘEDNÁŠKOVÝ BLOK – teoretická část
Deset důležitých zásad pro stavbu koupací jezírka. Přednášející: Michal Vránek
Biobazény – přírodní bazény jejich charakteristika, výhody, uplatnění. Přednášející: Jana Mudrová 
16:00 – 16:30    Aktuální trendy
Představení děl, které se zúčastnily letošního ročníku KJ ROKU. Přednášející: Jana Šimečková  
16:30 – 17:00    Vyhlášení výsledků Koupací jezírko roku 2023
17:30…                Garden party – seminář bude pokračovat neformálním setkáním a diskuzí nejen o koupacích jezírkách a přírodních bazénech

REGISTRACE, POČET MÍST JE OMEZEN. UZÁVĚRKA PŘIHLÁŠEK JE 31. KVĚTNA 2023.

Vložné zahrnuje odborný program a výklad, dopravu busem, obědový coffeebreak a večerní posezení s občerstvením. Cena nezahrnuje ubytování. To si účastníci objednávají a hradí sami.

Ubytování je pro účastníky zarezervováno zde:
Sportovní areál Blatnice: www.sportovniarealblatnice.cz, Staromostecká 1187, Vodňany. Mobil: 724 373 492, mail: sportbar.restaurant@email.cz
V tomto areálu se rovněž uskuteční závěrečná Garden party. Areál sousedí s MEVPIS, tedy budovou, kde se uskuteční teoretická část.

150 150 Fakta a mýty o koupacích jezírkách a přírodních bazénech 2023-05-29