Zahrada vily Tugendhat za soumraku

Rubrika
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA
Datum akce:
13. 05. 2023
Délka akce:
18:30-21:00
Čas konání akce:
18:30
Místo konání:
Černopolní 45, 613 00 Brno
Pořadatel:
Open House Brno
Webové stránky akce:
https://openhousebrno.cz/

Délka prohlídky: 30 minut

13. 5. 2022 v 18:30 a 19:30 vstup bez rezervace, zahrada bude ve 21:00 uzavřena.

Černopolní 45, 613 00 Brno

Zahrada plynule navazuje na prostor vily. Zejména v letních měsících “vstupuje” navečer staženými okny do domu a vnáší jedinečný dojem z památky UNESCO. Prostřední inspirovalo architekta Miese van der Rohe k neopakovatelnému dílu.

Na původním návrhu zahrady se podílela brněnská zahradní architektka Markéta Müllerová. Přemysl Krejčiřík se pak po osmdesáti letech ujal zdařilé rekonstrukce. Realizoval sny architektů o popnutí fasády popínavkami, oživil opět terasy pod vilou, Taktéž cestní síť s mlatovými povrhy, zídky, schodiště, terasy či vyhlídka pod vrbou dostaly původní tvary.

Umístění jednotlivých místností s pohledy zacílenými na dominanty Brna vychází z krajinného kontextu, zahrad černopolních vil, které mezi sebou nemívaly před lety žádné ploty.

Ve svahu nad lužáneckým parkem vznikla na počátku 60. let 19. století první brněnská vilová kolonie. První ze souboru vil byla vila Karla Kaisera (1860), na níž navázala roku 1862 vila stavitele Josefa Arnolda. V rámci dalšího rozvoje lokality si v roce 1904 na tehdejší ulici Sadová-Parkstrasse (dnes Drobného) nechal průmyslník Moritz Fuhrmann postavit secesní vilu dle návrhu vídeňského architekta Alexandra Neumanna. K vile náležel i svažitý pozemek, který sahal až k dnešní ulici Černopolní. Tuto vilu i s pozemkem v roce 1913 odkoupil továrník Alfred Löw-Beer, jenž o patnáct let později horní část pozemku věnoval své dceři Gretě, jakožto svatební dar ke sňatku s Fritzem Tugendhatem. Manželé Tugendhatovi se zde rozhodli vybudovat vlastní rodinnou vilu a oslovili tehdy již světoznámého německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Poté co Mies v září 1928 navštívil pozemek s fascinujícím výhledem na historické centrum města Brna, nabídku Tugendhatových definitivně přijal. Tímto rozhodnutím začala vznikat ikona světové architektury, vila Tugendhat.

Prohlídku zahrady můžete spojit s přednáškou Barbory Benčíkové ze Studijního a dokumentačního centra vily o německé architektce a designérce Lilly Reich.

150 150 Zahrada vily Tugendhat za soumraku 2023-05-09