Den Země v Toulcově dvoře

Rubrika
SETKÁNÍ
Datum akce:
23. 04. 2022
Místo konání:
Toulcův dvůr, Praha Hostivař
Pořadatel:
Magistrát hlavního města Prahy

Ke Dni Země, který připadá na 22. dubna, se u nás tradičně koná řada oslav a různých akcí zaměřených na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Nemusí to být právě 22. dubna, a tak v Praze budou mít letošní oslavy dva hlavní termíny: 23. dubna ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr a 5. května na Kampě.

Den Země je vhodnou příležitostí zamyslet se, jak se k přírodě chováme a co můžeme vylepšit, ať se jedná o jednotlivce, organizace či města a obce.

„Příroda a zdravé životní prostředí je dlouhodobě mojí prioritou. Proto investujeme nemalé peníze do výsadby nových stromů, revitalizace vodních toků, tvorby nových biotopů, zakládání mezí a remízků na městských polích, rekonstrukcí parků a dalších. Pečlivě se také připravujeme na suchu, které nás dle predikcí čeká. Pod tzv. Zásobníkem adaptačních projektů, se skrývá stovky projektů, které chceme do roku 2024 realizovat. Jeden z takových zajímavých projektů je Vybudování vodní nádrže v Letenských sadech. Nádrž vznikne na ploše o rozloze téměř 7 000 metrů čtverečních u Hanavského pavilonu směrem ke Stalinovi. Vysadili jsme také přes 500 tisíc stromů, které přirozeně ochlazují město,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček.

Rybník na Letné bude hluboký dva metry s objemem vody přibližně 13 500 m2. Voda, která ho bude napájet, povede jednou ze šachet Rudolfovy štoly, která byla vybudována v 16. století. Dole u Vltavy bude umístěno čerpadlo, voda pak poteče samospádem potrubím v šachtě a bude využita i na závlahy trávníků – podobně, jako je tomu u rybníků v Parku Stromovka.

Pražané mohou přijít oslavit Den Země v sobotu 23. dubna do Střediska ekologické výchovy hl. m. Prahy na Toulcově dvoře v pražské Hostivaři, kde je připraven odpolední program zaměřený nejen na tamní přírodní zákoutí a biotopy.

Letošní hlavní oslavu Dne Země pořádá hlavní město Praha ve spolupráci s městskou částí Praha 1 na Kampě 5. května. Zde bude celý den věnován „Hmyzu v městské přírodě“. Dopolední aktivity jsou určeny dětem z mateřských a základních škol, odpoledne se všichni návštěvníci budou moci zúčastnit různých workshopů a soutěží, program uzavře koncert skupiny The Tap Tap.

Poprvé se Den Země slavil v roce 1970 v USA, a to především na školách. V roce 1971 se záštity nad akcí ujala OSN, Československo se připojilo v roce 1990. Den Země se stal největším sekulárním svátkem světa.

150 150 Den Země v Toulcově dvoře 2022-04-23