Moderní park atraktivní pro všechny generace a zejména pro školáky

2015

Praha 10, Vršovice, U Vršovického nádraží

PARK U VRŠOVICKÉHO NÁDRAŽÍ

Land05

,

Steiner a Malíková krajinářští architekti

Z parku s dvouřadem vzrostlých sloupovitých dubů, který tvoří předpolí budovy základní školy, jsme vytvořili důstojný a pro pobyt příjemný soudobý městský prostor.

Park reflektuje dominantní skupinu uživatelů, kterou tvoří děti právě z této základní školy. Ve středu parku proto vzniká velká pobytová zpevněná plocha, kterou jsme výškově sjednotili s prostorem před školou. Rozvinuli jsme tak velký „koberec“ který nabízí možnost průchodu všemi směry, nabízí prostor pro hry – umístili jsme sem i tři trampolíny v úrovni pochozí plochy, které se postarají o zábavu o přestávkách i po škole. V centrální části jsme společně se sochařem Vojtěchem Bilišičem navrhli atypické lavice z masivního dubu, které jsou uspořádány tak, aby vytvářely prostor ke komunikaci skupinek lidí, sedáky i opěráky jsou dostatečně široké  pro poležení i k posezení. Lavice jsou navíc podsvícené LED pásky, takže ve večerních hodinách ztrácí svou těžkost a nad prostorem se lehce vznáší. I osvětlení před školou je nové, tvořené jednoduchými průběžnými sloupy s kovovým tělem.

Obvodové chodníky parku jsme nově vydláždili pražskou mozaikou, středová pobytová plocha je mlatová a je vymezena velkoformátovou betonovou dlažbou. Dvě velké travnaté plochy prošly kompletní rekonstrukcí a na jaře jsou pokryty modrým kobercem drobných cibulovin. Obě plochy mají automatickou závlahu, která zajistí pobytovou kvalitu trávníku.

150 150 PARK U VRŠOVICKÉHO NÁDRAŽÍ 2021-03-29
Typ
Parky
Místo
Praha 10, Vršovice, U Vršovického nádraží
Informace o přístupnosti
volně přístupný
Web
www.land05.cz
Rozloha v m2
5000 m2
Projekt
2014
Realizace
2015
Náklady v Kč
16 000 000
Investor
MČ Praha 10