Architecture Etnography – Momoyo Kaijimy (Bow-Wow)

Rubrika
PŘEDNÁŠKA
Datum akce:
21. 03. 2022
Čas konání akce:
17:30
Místo konání:
Fakulta architektury ČVUT, Thákurova 9, 160 00 Praha 6
Pořadatel:
Fakulta architektury ČVUT v Praze
Webové stránky akce:
https://www.fa.cvut.cz/
Facebook:
https://www.facebook.com/

Unikátní příležitost seznámit se s jedinečnou metodou profesorky architektonického chování Momoyo Kaijima z ETH Zurich a ateliéru Bow-Wow. Jak se mění chování lidí napříč staletími ve stejných veřejných prostorech?

Profesorka Momoyo Kaijima se ve svém výzkumu zabývá potenciálem architektonických kreseb. Jde jí nejen o to, aby byla zmapována městská prostranství nebo veřejné budovy a každodenní život v nich a kolem nich, ale také o to, aby byly pochopeny jako alegorie či vynálezy uzavřených světů, které dávají kresbám operativní rozměr.

V 17.30 jsou všichni zváni na welcome drink.

Stejně jako etnografie zkoumá společnost a kulturu etnických skupin, architektonická etnografie v podání japonského studia sleduje veřejný prostor a život lidí v prostoru kolem architektury.

Pozorování, ruční kresba a reflexe pomáhají Bow-Wow bořit předsudky o tom, co je architektura. Jejich metoda se poprvé objevila v publikaci Made in Tokyo, průvodci po Tokiu, který Bow-Wow vydali v roce 2001. V jednoduchých ručních kresbách v něm zachycují chaotickou realitu města, které spontánně reaguje na potřeby a aktivity svých obyvatel. Detailně vykreslená golfová hřiště, kiosky s občerstvením, prostory pod rychlostními komunikacemi… nepředstavitelně malé, přesto užitečné prostory. Tento experiment stál na počátku jejich dalších projektů a výzkumu

Momoyo Kaijima vystudovala fakultu Domestic Science na Japan Women’s University, Tokyo Institute of Technology a Švýcarský federální technologický institut v Curychu (ETH), kde od roku 2017 působí jako profesorka architektonické behaviorologie. Vyučuje také na univerzitě v Tsukubě.V roce 1992 založila Momoyo Kaijima společně Yoshiharu Tsukamoto atelier Bow-Wow. Realizace ateliéru najdete v Japonsku, Evropě a Spojených státech. Momoyo Kaijima a Yoshiharu Tsukamoto jsou letošními laureáty Wolfovy ceny za umění, prestižního izraelského mezinárodního ocenění udělovaného vědcům a umělcům za jejich úspěchy v zájmu lidstva. V Praze se ateliér naposledy představil v roce 2011 výstavou House Behaviorology v Galerii Jaroslava Fragnera.http://www.bow-wow.jp/…Vystoupení Momoyo Kaijimy uvede mezinárodní workshop, který v Praze pořádá ETH Zurich ve spolupráci FA ČVUT. Tématem bude potenciál architektonických kreseb, mapování městsýchá prostranství a každodenní život v nich. Studenti budou v různých pražských lokalitách kreslit pohledy na městské prostory, společná kresba bude fungovat jako platforma pro komunikaci. Série Public Drawing Workshops se již konala v Curychu, Benátkách a Římě.

150 150 Architecture Etnography – Momoyo Kaijimy (Bow-Wow) 2022-03-13